Boza; Türklerin sevdiği koyu sıvı, tatlımsı mayhoş bir içecek türüdür
GASTRO TURKEY
Bazı araştırmalara göre Orta Asya’da üretilip göçerler vasıtasıyla Anadolu’ya ve yakın çevresine yayıldığı söylenen bozanın günümüzdeki adı Farsçada darı anlamına gelen “buze” kelimesinden gelir. Arpa, darı, buğday gibi çeşitli tahılların hamurunun ekşitilmesiyle yapılan boza, M.Ö. 6000’lerden bu yana Orta Asya, İran, Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap ülkelerinde yapılırdı. Osmanlı kayıtlarında (16. yy.) bozanın daha çok Edirne, Bursa, Amasya ve Mardin gibi illerimizde üretildiği belirtilmektedir. Osmanlı’da bozahaneler önemli bir toplumsal mekân hâline gelmiştir. Bir nevî meyhane olan bu bozahanelerde alkollü bozaların yanında meze olarak çeşitli sakatat yemeklerinin verildiğini de bilinir. Boza, besleyici ve ısıtıcı özelliği nedeniyle eskiden orduda da kullanılırmış. Eski İstanbul’da meyhane ve kahvehaneler ile bozahaneler de bulunmaktadır. Günümüzde boza Kırım, Volga yöresi, Kafkasya, Türkistan, Balkanlar, Macaristan, Mısır, Arabistan ve İran’da da yapılmaktadır. Daha çok kışın içilen mevsimlik içeceğimiz boza, Türkiye’de daha çok darıdan yapılır. Darı, Buğdaygiller familyasından, tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir veya çok yıllık bitki olup muhabbet kuşu yeminin ana maddesidir.
Boza kış aylarında tüketildiği için bilmeyen pek çok kişi tarafından sıcak içilen bir içecek gibi algılanır. Oysa boza soğuk içilir. Bozaya tarçın ve sarı leblebi çok yakışır. Tarçın toz halinde, sarı leblebi ise taneleriyle atılmalıdır.Bozanın yapıldığı tahıl türüne göre çeşitleri bulunur. Yabancı ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, arnavut darısı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek, nadir olarakta kenevir unu ve karamuk mayalandırılarak yapılır. Bozayı yıllardır üretip Türk toplumunun beğenisine sunan Ömür Boza tarihi boza imalatçılarından biri olup, Ömür Bozada boza darı, mısır ve buğdaydan üretilmektedir.
Ömür Bozanın büyük üstadı Nazif Kuşku’nun serüveni, Bulgaristan’da büyük bir aşkla Boza ve Türk tatlıları üretimi yaparken 1950 yılında Bursa’ya göç etmesi ile başlar. Bursa’ya yerleşen Nazif usta Boza ve tatlıcılık geleneğini burada da devam ettirir.Bursa’da Nazif usta, eşi Fatma Hanım ve çocukları ile çalışarak hep beraber yıllar içinde Ömür Boza’yı bugünlere taşıyan en büyük güç olmuşlardır. İlk yıllarda Nazif usta oğulları ile beraber Bursa çevresinde boza, tatlı satışı ve dağıtımı da yapmışlardır.Daha sonra Gazcılar (Celal Bayer) caddesindeki açtıkları mekanlarında Ömür Bozanın eşsiz lezzetini müşterileri ile buluşturarak yarım asrı aşan bir sürede Bursalıların vazgeçilmez tatlarından birine dönüşmüştür.2019 yılından itibaren meyveli boza üretimi ile Ömür Boza 4 mevsim tüketilen Türkiye’de ve dünyada pek çok noktada rağbet gören bir içecek olmuştur.Yenilikçi anlayışı ile Ömür Boza 1950’den günümüze ulaşan lezzetini ve kalitesini artık modern tesislerinde sürdürmektedir. Üretimin her safhasında hassas kalite kontrol teknikleri ile her zaman en iyiyi hedefleyen Ömür BOZA, geçmişinden aldığı güçle geleceğe emin adımlarla yürümektedir.
Uyarı! Bu sitede yer alan tüm içerikler, "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" uyarınca tescil ve koruma altındadır. Kısmen dahi olsa; basılı şekilde ya da internet üzerinde, izinsiz çoğaltılıp kopyalanamaz, alıntı yapılıp kullanılamaz. Ancak habere aktif link verilerek kullanılabilir. Aksi taktirde ADA Hukuk Burosu yetkilidir.